Tijd voor meer duidelijkheid over kinderalimentatie

Kinderalimentatie

Veel mannen snappen niet (meer) waar de kinderalimentatie voor bedoeld is. Op de 1 of andere manier denken zij dat het geld naar de moeder van hun kinderen gaat en dat zij er op haar gemakkie lekker van gaat shoppen, lunchen met vriendinnen of wat dan ook.

 

Het is daarom ook makkelijk te begrijpen dat er veel woede bij ze opgewekt wordt op het moment dat ze constateren dat de moeder iets leuks aan het doen is. In hun beleving is dat namelijk hun geld. En hoort dat linea recta naar het kind te gaan. En daar gaat het dus mis. Want het is wel bestemd voor de kinderen, maar om ze (op) te voeden. Niet zodat de kinderen lekker los kunnen gaan met het geld.

Partneralimentatie

Even voor de duidelijkheid; voor mij zijn mannen en vrouwen gelijk. Ik vind dan ook dat een vrouw gewoon voor zichzelf moet zorgen en een man ook. Ik ben dus geen voorstander van partneralimentatie. Welke kant dan ook op.

Gezinsinkomen

Maar de kinderalimentatie is een ander verhaal. Toen jullie nog een gezamenlijk gezin vormden was er een gezinsinkomen. En een vast percentage van dat gezinsinkomen wordt besteed aan de kinderen. Dat is een vast gegeven op basis van het gemiddelde. Omdat kinderen nooit de dupe mogen worden (en dus ook niet financieel) van een scheiding is er een mooie verdeelsleutel gemaakt aan de hand van berekeningen en tabellen. Dus wat jullie aan de kinderen spendeerden toen jullie nog een gezin vormden hoort na een scheiding nog steeds aan de kinderen besteed te worden.

Traditionele afspraken

En als de man dan veel meer van het gezinsinkomen bij elkaar sprokkelde voor de scheiding dan de vrouw moet hij dus ook zorgen dat de verzorgende moeder meer geld krijgt om aan de kinderen te spenderen dan de moeder zelf moet bijdragen. In dit geval spreek ik over de traditionele omgangsregeling. Dus als de man de kinderen om het weekend en de helft van de vakanties heeft. Dan moet er dus een berg geld naar de vrouw. Maar geloof me, als jouw kinderen gewoon verzorgd worden en te eten krijgen en kunnen blijven doen wat ze voor de scheiding deden, dan gaat de vrouw echt niet van jouw geld uit eten.

Kinderen hebben kost veel geld

Kinderen kosten gewoon heel veel geld. En dat verandert niet omdat ze niet meer elke dag bij jou in huis wonen. Besef dat heel goed. Ze eten en drinken, gebruiken stroom, water en gas, er moet rioolrecht en noem het maar op voor ze betaald worden en dan hebben we het nog niet eens over kinderfeestjes (over en weer), hobby’s, sport, kleding, apparaten, overblijfgeld, enzovoorts, enzovoorts. De lijst is oneindig lang.

Niet van bewust door traditionele rolverdeling

De meeste mannen zijn zich daar niet zo zeer van bewust, want als ze dat tijdens het huwelijk ook niet in de gaten hadden, hebben ze dat nu nog steeds niet natuurlijk. Dus op zich snap ik dat nog wel. En daarom zorgde ik tijdens mijn mediations ook altijd voor dat het heel duidelijk was. Maar in de loop der tijd raken ze het toch weer kwijt. Vaak komt dat doordat een ander ze erop wijst. Bijvoorbeeld een nieuwe vriendin die het jammer vindt dat er zoveel geld naar de ex gaat. Want zo voelt zij dat dan, ook al is dat niet terecht.

 

Uiteraard zijn er ook gevallen waarbij het kind helemaal niet meer zo goed onderhouden wordt als voor de scheiding, maar dat is weer een ander verhaal.

Tip

Even een tip: zorg ervoor dat de alimentatie automatisch wordt afgeschreven. Ook dat zorgt voor minder wrijving omdat je niet maandelijks handmatig bezig bent met het overmaken van geld naar je ex.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Stuur me dan een bericht.

 

Please follow and like us: