Het belang van op tijd uit elkaar gaan

 

Uit elkaar of blijven hangen?

Uit elkaar gaan doe je niet zomaar. Vaak proberen we om die reden veel te lang of het toch nog goed gaat komen. Logisch, want je zet nogal wat op het spel. Maar wanneer is het genoeg geweest?

Zelf heb ik me er ook schuldig aan gemaakt zo’n 15 jaar geleden. In mijn hart wist ik allang dat het niet meer ging. We pasten niet meer bij elkaar. Maar omdat je de stap niet zomaar wilt nemen omdat je weet dat je hem moet kwetsen en omdat je kinderen hebt ga je maar door. Ik had mijn keuze voor hem gemaakt met mijn hoofd en niet met mijn hart. En dat hou je nu eenmaal niet eeuwig vol.

Steeds op zoek

Zolang er iets is om naar uit te kijken gaat het wel. Nieuwe baan, nieuw huis, misschien nog een nieuwe zwangerschap of een vakantie? Maar daarna komt toch onvermijdelijk dat moment.

Als de relatie best gezapig was kunnen we het helemaal lang volhouden. We leven dan zo’n beetje ons eigen leven en hebben niet te veel last van elkaar. Vaak hakken we dan pas de knoop door als er een soort aanleiding is.

De buurjongen

In mijn geval zag ik een buurjongen waarmee ik zo ontzettend kon lachen dat ik zelfs puur platonisch het liefst hem altijd in de buurt had. Toen ik mijn ex eenmaal definitief had verteld dat de koek op was (want ik had het een half jaar ervoor ook al verteld maar niet doorgezet) bleek het van de kant van de buurjongen wederzijds te zijn. En daar bloeide een relatie uit.

Maar je snapt het al…Daar begon de ellende. Want omdat ik hem al kende was er niemand die geloofde dat er pas iets opbloeide toen mijn ex weg was. En dan zijn we dus bij het belang van op tijd uit elkaar gaan.

Spijt

Als ik veel eerder de moed had gehad om definitief een knoop door te hakken was dit nooit gebeurd. Dan had ik mezelf enorm veel ellende bespaard. En zo ken ik nog vele andere voorbeelden. Echtscheidingen die uitlopen op vechtscheidingen puur om deze reden. Want iedereen zoekt altijd naar een reden. Als het al jaren prima ging in de ogen van de ander en er is niets veranderd moet er gewoon een ander zijn.

Maar mijn deur was al heel lang dicht. Als je daar middenin zit heb je dat vaak niet eens direct door. Je voelt wel onrust, maar zoekt het vooral in andere dingen zoals je baan of je huis. Lichamelijke klachten laten het al zien voordat je hoofd het door heeft.

Schuld

Als jij zegt dat je niet meer verder wilt en uit elkaar wilt, krijg jij wel de schuld. Zo gaat dat nu eenmaal. Liever wil je niet de schuld krijgen natuurlijk. En blijf je dan lang alleen gaat het nog wel, maar als er snel iemand anders is ben je echt de pineut. Dus doe niet zoals ik. Onderzoek of er nog iets te redden valt zodat je er voor jouw gevoel alles aan hebt gedaan en als je er dan achter komt dat het niet beter gaat worden, kap er dan mee.

Je overleeft het wel. En de kinderen ook. Die van mij hebben de afgelopen 15 jaar alweer een tevreden moeder die niet meer met hun vader samenleeft. Dat lijkt me beter dan dat ik ontevreden bij hem was gebleven toch? Zij hadden ook last van mijn uitvallen en ontevredenheid. En nu bouwen we met het gezin een feestje op z’n tijd en hebben we niemand anders nodig.

Gratis webinar

Hoe weet je nou of je zou moeten scheiden of blijven? Ik vertel het je allemaal tijdens mijn gratis webinar. Schrijf je er voor in met deze link: Webinar. Dit webinar is nu on demand te bekijken. Als je na het kijken van het webinar wilt weten welke mogelijkheden er nog meer zijn om met mij in gesprek te gaan stuur dan een mailtje naar: petra@petratappijgielen.nl

Please follow and like us: